Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151016
Sted- og lokalitetsnummer
120814-107
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 16 m, i NØ en lille indgravning 1 x 2 x 3 m; gran- og græsbevokset i ager. 7 m øst herfor grusgrav.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Klaushøj", som måler 2,9 x 25 x 18 m. Let udfladet form, bevokset med græs og nyplantede grantræer. I nordsiden findes en ældre, helt tilgroet, lille grusgrav, der er under opfyldning. Grusgraven har fjernet lidt af højens østside. 15 m fra højens østside ligger et ældre hønsehus. Umiddelbart nordøst for højen ligger en stor dynge træ. Ca. 30 m nordøst for højen er fornyligt anlagt en lille minkfarm uden tilladelse fra fredningsnævnet. Vest for højen er der umiddelbart op til denne plantet grantræer. Øst for højen er der inden for 100 m-zonen plantet læhegn, der går helt op til højen. Efter gentagne besøg træffedes ejeren hjemme d.24.5., hvor denne lovede at fjerne grantræerne på højen og dyngen af træ ved siden af højen inden 1.august. Højen ligger markant i landskabet, men skæmmes i høj grad af grusgrav, affald og minkfarm. Bevoksning: 1982: Græs
2001
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links