Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33077
Sted- og lokalitetsnummer
190102-77
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,1 x 20 m. I toppen hul, 2 x 1,5 m. Rævegrave. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,10 met. Tværmaal 20,00 met. Udgravet med et nu halvtildækket Hul af 2,00 met Længde fra Ø-V, 1,50 met brede. Lynggroet i Hede.
1898
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,1 x 20 m. I toppen hul, 2 x 1½ m Rævegrave. Lyng i hede.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindre høj. Noget medtaget. Højtoppen er affladet med sænkning hvori flere rævegrave. Overflade ujævn, hvilket kan skyldes kreaturtramp. Højens S-lige side, der rager ud i dyrket mark lige afskåret af plov. Højen er bevokset med græs og i den N-lige side med graner. Højen er ellers pæn, men fortsat græsning og ophold på højen af kreaturer vil ødelægge den, der bør nok påtales og opfordres til indhegning. Beliggende i dyrket mark op til mindre granbevoksning. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), plantage. Foto: S/H, 04, neg.nr. 30, set fra S. F, 04, neg.nr. 09, set fra S. Flyfoto 4015-F153/101.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links