Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33078
Sted- og lokalitetsnummer
190102-79
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. I toppen et 3 m bredt hul, hvorfra grøft mod N. Rævegrave. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 2,00 met. Tværmaal 20,00 met. Udgravet med et nu halvtilkastet Hul i Toppen af 2,00 met Tværmaal. Deraf er der taget nogle Sten. Bevoksning: 1979: Græs
1898
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 20 m. I toppen et 3 m bredt hul, hvorfra grøft mod N. Rævegrave. Lyng i hede.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Temmelig medtaget. Højen er beskadiget af kreaturer, der har sparket hvilegruber op over hele højen, heri har 5-6 ræve lavet grave til yderligere skade. Disse steder er bare og findes fra fod til top. Højen er ellers græsklædt og ligger i dyrket mark. Skaderne fra kreaturerne bør påtales og indhegning foreslås. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Foto: S/H, 04, neg.nr. 29, set fra N. F, 04, neg.nr. 07, set fra N. Bevoksning: 1979: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links