Faktaboks

Kommune
Køge Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35272
Sted- og lokalitetsnummer
050107-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i Krageskoven, ca. 1,75 x 20 m. Vestsiden beskadiget af vejen. Ødelagt af ræve. Bev. med store bøge og ege.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn større Høi af samme Charakter som de foregaaende [sb.1-9] er stærkt ødelagt af Ræven. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i Krageskoven 1 3/4 x 20 m. Vestsiden beskadiget af Vejen. Ødelagt af Ræve. Bev. med store Bøge og Ege.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,7 x 15 x 15 m. Flad top, ujævn med grunde fordybninger. Vestre højfod er afskåret af landevej. Beskadigelserne er af ældre dato. I højens NØ del er indrettet en "hule" ved udnyttelse af kratbevoksning (beskadiger ikke højen). Højen er bevokset med bøgetræer, hvoraf 5 er gamle, samt krat af ahorn og el. Højen afgrænses i N af have (gammel bebyggelse) i V af landevej og på øvrige sider af indkørselsvej til haven. Langs denne indkørselsvejs modsatte side er en ung plantage (?) af lærketræer, ca 5 m fra højen. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links