Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250944
Sted- og lokalitetsnummer
160606-200
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 25 m. Stor tilgroet sænkning i top; tilgroet afgravning af siden mod SØ; ved S-foden, men mest udenfor, et hul, ca. 3 x 3 m stort og indtil 1 m dybt. Bevokset med græs, fyr og gran. Betonskelpæl i top. Matr.nr. 2a, Bøskov: Høj i skel til matr.nr. 10d, Løgagergårde.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 200-202] 3 Høje, nær dem paa Nr. 1a og oprindelig temmelig anselige. Kun én er vel bevaret 12' h., de andre overpløjede og beskadigede ved Gravning. - S.Ø. i Dalen ligge 2 lave Høje [sb. 203-204], beskadigede ved Gravning i Toppen. Bevoksning: 1989: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1909
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1909. Ødelagt og tilplantet.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 25 m. Stor tilgroet sænkning i top. Tilgroet afgravning af siden mod SØ. Ved sydfoden, men mest udenfor, et hul ca. 3 x 3 m stort og indtil 1 m dybt. Bevokset med græs, fyr og gran. Betonskelpæl i top.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gamle forstyrrelser i top, i SØ-siden samt i og foran S-fod, alt som beskrevet i fri text. I NV-siden en rodvælter (gran). Nyplantede egetræder (ca. 10 stk., 3-4 år gl.) er sat i små, overfladiske plantehuller spredt på højen. Flertallet af træer er dog gået ud. I toppen et lille, firkantet hul, vistnok efter opgravning af skelpælen, der ikke længere ses på højen. Nyplantningen skønnes af så ringe omfang og betydning, at der ikke foretages påtale. Bevoksning: 1989: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skovstykke op til ager/græsmark i øst. Skelpæl og hul efter opgravning af skelpæl ses ikke mere. Højen er græsklædt med et par egetræer på.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links