Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250942
Sted- og lokalitetsnummer
160606-202
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. Tilgroet sænkning i top; siderne lidt ujævne. Lynggroet med lidt buske; i plantage.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 200-202] 3 Høje, nær dem paa Nr. 1a og oprindelig temmelig anselige. Kun én er vel bevaret 12' h., de andre overpløjede og beskadigede ved Gravning. - S.Ø. i Dalen ligge 2 lave Høje [sb. 203-204], beskadigede ved Gravning i Toppen. Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer
1909
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1909. Ødelagt og tilplantet.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 25 m. Tilgroet sænkning i top. Siderne lidt ujævne. Lynggroet med lidt buske. I plantage.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I toppen gammel nedgravning. Af s-siden er henved 1/3 afkørt og nærmest udraderet af et gammelt vejspor, der har frembragt en temmelig stejl brink ind mod højmidten. Såvel denne brink som vejsporet er dog helt tilgroet, og sporet synes ikke at have været benyttet i adskillige år. Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov. Fundet som beskrevet med gammelt hul i toppen og stejl brink mod syd. Rodvælter mod NØ og SV. Højen er bevokset med et løvtræ på toppen og tæt bevoksning af helt små nåletræer på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links