Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
291728
Sted- og lokalitetsnummer
030502-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Løghøj, 2 x 15 m. Flere randsten ses.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn fuldstændig velbevaret Kæmpehøi med næste fuldstændig Krands af store Randstene, den ligger paa en anselig Bankes Top. Høide, regnet fra Kantstenene, 5-6 Fod, Tværmaal 46 Fod. Bevoksning: 1980: Græs
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Løghøj", 2 x 15 m., flere Randsten ses.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "Løghøj". Højen ligger på en firkantet afpløjet bakkeknold, ca. 15 m x 23 m stor. 2 m oppe ad bakkeknolden ses randstene til højen. I højtoppen et ca. 3 m x 1,5 m stort hul, ca 0,4 m dybt. Beskadigelser: Foden af den sydlige del af bakkeknolden er meget stejl og står uden vegetation p.g.a. pløjning. En del af fyldet optil randstenskæden er derved eroderet. Det åbne brud er op til 0,9 m højt. (film 15: 73). ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj. Vidt udsyn. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og løvtræer. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links