sf S
.
sf Ø
.
sf NØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280314
Sted- og lokalitetsnummer
180605-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m. I top et firkantet tilgroet hul 1,5 m vidt. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I top et tilgroet, firkantet hul, 1,5 x 1,5 x 0,4 m. Nyere grusgravningshul (udvidelse af stort ældre) indtil ca. 2 m. fra højfod mod SØ. Ejeren har siden mit besøg ved højen ikke alene lovet ikke mere at grave grus ved højen, men har påbegyndt en opfyldning af hullet (det store gamle er mere end 30 år gammelt). Ved genbesigtigelse bør man tage kontakt med ejer og aftale evt. pålægning af jord eller græstørv over fyldet i hullet, så det hele kommer til at se pænt ud, og i den sammenhæng skulle man nok også gøre noget ved 2803:30, se 1956-fredningsbeskrivelse af denne. Ejeroplysning på skema. Ved genbesigtigelse 30.10.1981: Efter berejsningen i '80 (hvor det ikke lykkedes at træffe ejeren) er en opfyldning af grusgravningshullet nærmest højen påbegyndt. Ejeren lovede at fortsætte opfyldningen, efterhånden som han fik noget at fylde med, men man kan næppe forvente, endsige kræve, at han får fyldt hele det gamle grustagningshul. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links