Oversigt set fra syd. Landmålerstokke markerer højens udstrækning
.
4233 oversigt fra Ø
.
4232 oversigt fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
110614
Sted- og lokalitetsnummer
110708-142
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,9 x 9 m. Flad top. I S en lille indgravning. Smukt bevaret. Lyng i hede. Ved arkivalsk kontrol kan det konstateres, at fortidsmindet har været under opdyrkning i adskillige årtier. Fortidsmindes skal aflyses. Aflyst i tingbogen d. 18-10-2017. Sagen afsluttet.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i ager. Nu helt overpløjet, men fremstår som en tydelig højning i marken. Ligger ca. 15m. NØ for en Ø-V gårende jordvold m. kunstig rævegrav. Overpløjningstidspunkt usikkert, - check luftfottos. Pålae eller aflysning vurders herefter.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet, stort set helt udjævnet ved overpløjning. Allerede omtalt som overpløjet ved nyberejsning.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2017
Aflysning - KUAS, FortidsminderLars Bjarke Christensen: Ved arkivalsk kontrol kan det konstateres, at fortidsmindet har været under opdyrkning i adskillige årtier. Se f.eks. nyberejsningstekst fra 1992 Fortidsmindet aflyses

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links