Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322646
Sted- og lokalitetsnummer
020601-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,5 x 25 m. Toppen affladet med svag sænkning; her anbragt natursten. Siderne viser gamle, tilgroede af- gravninger. Bevokset med store bøge og krat.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2 1/2 x 25 m. Toppen affladet med svag Sænkning, her anbragt Natursten. Siderne viser gamle, tilgroede Afskrabninger. Bev. med store Bøge og Krat.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj mål ca 2,5x25x25 m. Højen har en affladet svagt fordybet top og mindre afgravninger af siderne, af ældre dato. Foroven omtrent i midten er der anbragt en natursten. Højen ligger ret højt i terræn, træer hindrer videre udsyn, dog flere høje i nærheden. En skovsti fører tæt forbi højen og der er parkeringsmuligheder ca 50 m mod S. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger nær andre høje i skov og på dyrket mark. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links