Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322653
Sted- og lokalitetsnummer
020601-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sydlige halvdel af høj, ca. 2 x 20 m (Ø-V). Bueformet indgrav- ning fra nord. Bevokset med enkelte store træer.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSydlige Halvdel af Høj, ca. 2 x 20 m.(Ø-V). Bueformet Indgravning fra Nord. Bevokset med enkelte store Træer.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 2x8x20 m. Der er en ældre større indgravning fra nord, så højen nærmest har halvmåneformet grundplan. Mod SØ ligger en større sten op ad højsiden, længderetning Ø-V. Højen ligger nedenfor en skråning på kanten af ådal, omtrent 20 m N for å - i skov nedenfor Ledreborg park. Adgang ad skovstier for gående, omtrent 400 m fra parkeringsplads. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links