Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260373
Sted- og lokalitetsnummer
180412-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i skel, 2 x 20 m. En del forgravet, men tilgroet. Gammel kartoffelkule ved vestre fod. Bevokset med græs og fyr. Matr.nr. 1i: Høj i skel til matr.nr. 1o, Forborg.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj beliggende i skel. Bevokset med gamle grantræer, som er rester af et næsten udgået læhegn. I toppen et ret dybt stort hul, som er opfyldt med gammelt træaffald. Højen er desuden oplagsplads for marksten og et gammelt tærskeværk. Der er hegnet, men for tæt. Ved genbesigtigelse 14.05.82: Mål: 2,0 x 17,0 x 16,0 m. Kreaturskader ved fod i SV og temmelig voldsomt mod NNV. Der er hegnet, men hegnet står oppe ad højsiden og gør ikke megen nytte. Langs højens Ø-fod bunker af marksten og træ og optrukne stubbe fra læhegn. Ved S-fod hensat et gammelt tærskeværk. Den ejer, som har delen med kreaturskaderne og tærskeværket, har lovet at hhv. hegne længere ude, føre fyld til ved NNV-fod og så græs her, samt få fjernet tærskeværket. 21/10: Hustru til ejer af Ø-delen (matr. 1 i) lovede, at markstenene ville blive fjernet og træet langs skellet blive brændt til foråret. Vi blev enige om, at en frist til udgangen af '83 måtte være rimelig, da det er et langt skel, der skal ryddes. Genbesigtigelse næppe nødvendig. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links