geopunkt på toppen
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260372
Sted- og lokalitetsnummer
180412-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/6 1875, GI. "Tophøj", 5 x 40 m. Top affladet med stor cementflade, fundament til nu for- svundet jerntårn, en granitsokkel står herpå. I S havedyrkning; i SØ har høns splittet højsiden en del i gl. besk. Der er gravet hele vejen rundt af højen. Bevokset med græs og træer, nær hus og have. Ejeren lovet at sætte hønsetråd op til beskyttelse mod hønsene. NMI: Mod S er højen inddraget i have og beplantet med blomster. (Man begyndte herpå for 20 år siden, altså ca. 1930).

Undersøgelseshistorie

1875
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTophøj. Beliggende i baghave op til møddingplads. Der er gravet så meget og kørt så tæt på højen, at randstenene står frit mod NNØ. Mod Ø har været opført en bygning så tæt på højen, at der er gravet af foden. Af denne bygning står nu kun fundamentet og ca. 1/2 m. af muren er tilbage. På højens top er en cementplade med en diameter på ca. 3 m. På den står en granitsokkel med en plade med indskriften: "Denne sten og jordene omkring den i en afstand af 3 alen er fredet. Det er forbudt at tænde ild på og ved højen". Talt med ejeren, der påstår, at han troede, at randstenene var højens afgrænsning. Han lovede at lade være med at komme tættere på højen. Men den ligger meget i vejen for ham, når han skal køre om til sin mødding. På højen ligger en masse gammelt ragelse, som ejeren påstod havde ligget der før hans tid. Ejeren ikke uvillig til at få en ordning på højens skade, men hvordan? Ved genbesigtigelse 14.05.82: Mål: 3,0 x 20,0 x 19,0 m. Som KMN's beskrivelse, men "ragelset" ligger ved højfoden mod NV og V plus lidt nedrivningsmateriale mod Ø og NØ. Stenforede nicher i højsiden mod SV og SØ fra tidligere haveanlæg. Ejeres oplysning: "Nicherne" og den nu nedrevne bygning Ø for højen fra forrige ejers tid (20-30 år siden). Ejeren kommer ikke nærmere højen. Der er lagt cement ud for N-foden for at forhindre udskridning. Han vil også godt rydde op ved højfoden. Der er tilsyneladende ikke fare for, at højen skades yderligere i nærmeste fremtid. Enten skal vi standse her eller også skal der en omfattende restaurering igang fra FFF's side. SUA Senere tilføjelse: Forskellige mål, men tinglysningen ændres ikke, da det er til højens fordel. MB 8.11.1990: Set fra vejen i kikkert. Der ligger affald SV for højen, der hvor gårdspladsen afløses af ager. Iøvrigt kunne det se ud til, at ejer har ryddet højen. Vi omtinglyser den ikke, da de tinglyste mål kan være en beskyttelse. 10.1.1994: Intet affald Bevoksning: 1982: Græs
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1994
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links