Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260370
Sted- og lokalitetsnummer
180412-247
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lem sogns nordre del. Høj, 1 x 17 m. Virker noget udfladet, ellers velbevaret. Lynggroet i lille hedestykke.

Undersøgelseshistorie

1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræsklædt høj, 1,5 x 11,0 x 18,0 m., i dyrket mark. Der pløjes for tæt på højen og desuden køres over højen med landbrugsmaskiner, dog uden at pløje. Ved genbesigtigelse 14.05.82: De gamle spor efter behjertede forsøg på at pløje højen ned er ikke udbedret, tværtimod ser det ud til, at endnu en "skive" af højens N-side for nylig er forsøgt afskåret. En bunke grene er henlagt på toppen. De af KMN omtalte spor af kørsel ses dog ikke - mon ikke det er de tiligere forsøg på pløjning, hun har set? 21/10: Ejer lovet at vende den afskårne "skive" tilbage mod højen og lade være med at forsøge at pløje i højen samt at brænde grenbunken af, men ikke på højen. Bevoksning: 1982: Græs
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links