sf V
.
sf N
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260383
Sted- og lokalitetsnummer
180412-160
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lem sogns søndre del. Høj, 2 x 16 m. Af østre side er 4 m bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj beliggende i hjørne af mark. Mast nedgravet ved N-fod. P.t. roekule ved S-side. Vejen mod Ø skærer ind i foden. Ved genbesigtigelse 14.5.82: Mål: 1,5 x 14,0 x 13,0 m. Højens Ø-fod afkørt af komm. vej. Lidt ujævn overflade, ellers pæn. Tæt vegetation af græs, lyng og tyttebærris. El- eller telefonmast ved N-fod, ca. 15 m. S for højen elmast med transformator. I området mellem 6 og 12 m. S for højen marksten og dele af betontromle o.lign. Ejer lovet at fjerne det henlagte materiale. Masterne har stået der meget længe, dem er der nok ikke meget at gøre ved. Ejeroplysning på skema. SUA Bevoksning: 1982: Græs
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links