Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33032
Sted- og lokalitetsnummer
190514-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2 x 21 m. Toppen flad, lavt indsænket. Overfladen overalt ujævn. Velbevaret. Lyng og græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 68' i Tv. 7' høi. Flad foroven.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,40 m h., Diam. 20 m. Toppen er flad, ca. 7 m i Diam., lavt indsænket. Overfladen er overalt noget ujævn, hvilket vist snarest skyldes Vejr og Vind. Lynggroet i Hede. I Heden paa begge Sider af Højen er der mange brede, dybe Hjulspor: den gamle Ribe-Varde Landevej fra den før den nuværende og den under [sb.] 10 omtalte.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,2 x 21 m. Toppen flad, lavt indsænket. Overfladen overalt ujævn. Velbev. Lyng og Græs i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links