Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33031
Sted- og lokalitetsnummer
190514-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,4 x 19,5 m. I N og Ø går gamle tilgroede grusgrave tæt ind til foden. Fra V-fod gennem V-side til lidt over højmidte en ca. 4 m bred gravning. Lille grube i NØ-side. Skel over SØ-siden. Lyng og græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 62' i Tv. 5 1/4' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,40 m h., Diam. 19.50 m. I Ø. og N. gaar gamle tilgroede Grusgrave tæt ind til Foden, i N. har de endog afskaaret denne ubetydeligt, Siden herover er ujævn. Plovfurer til Beplantning har i S.Ø. taget et ubetydeligt Skaar af Foden, der staar med en Brink, 0,25 m h., 6,25 m l. Midt paa Østsiden en Rævegrav, der er udvidet en Del ved Gravning, men fuldstændig overgroet. Alle Beskadigelser, undtagen i S.Ø., er ligesom hele Højen dækket af sejg Lyng.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,4 x 19,5 m. I N og Ø gaar gamle tilgroede Grusgrave tæt ind til Foden. Fra V-Fod gennem V-Side til lidt over Gravning. Lille Grube i NØ-Side. Skel over SØ-Siden. Lyng og Græs i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links