Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
30072
Sted- og lokalitetsnummer
170810-104
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 18/7 1902, gdr. Niels Nielsen, Utoft. Ll. Karlskovgård. Høj, 1 x 14 m. Nordre fod let afgravet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.1 x 14 M. (3 ½' x 44'). Mod SV. er jævnet et mindre Hul. Opdyrket af Hede for 5 Aar siden. Den nordlige Højfod lidt afgravet ved Vej til Ringgive. Fredlyst 1902. (Ved Fredlysningen var Højen bevokset med Høj Rug. I Nærheden findes Flyvesandsbanker. Afgørelsen af, om her kun forelaa en Naturbanke eller en Gravhøj var meget vanskelig. Med Spade gravedes et lille Prøvehul, der syntes at vise, at Højen i alt Fald ikke bestod af Flyvesand alene).
1902
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 14 m, nordre fod let afgravet. Græsklædt i ager. FM 18/7 1902
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links