Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
251313
Sted- og lokalitetsnummer
150404-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 25/8 1894. Købt. Afmærkn.: MS 1896, løjtnant Lassen. "Lille Dalsagerhøj", 2 x 14 m. Lidt udgravet i top.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "lille Dalsager høj". I top et 3 m stort rundt hul, der er 1/2 m dybt. Affald: Ved sydlige højfod støder en stor stendynge op til højen. Den er 15 m lang (N-S) og fra 4-10m bred, idet den er bredest ved højfoden. Højden: 1,3 m. Består overvejdende af alm. marksten, men også enkelte dele af metal, dele af cementtår, dele af betondæksel, mursten, hegnspæle. Tilføjelser: Ca 1 over højfoden på sydlige skråninger er lavet en bænk: en jernbanesvelle hvilende på 2 sten. Agerbrug: Hele V og N-siden er pløjet for tæt forrige gang, så en 0,3 - 0,5 m høj brinke står lodret (nu let tilgroet) ca 1/2 m inde i højen. Der ved er 3 store sten dukket frem i V-siden ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, vid udsigt. Indgår i højgruppe. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links