OS, set fra Ø
.
OS, set fra S
.
OS, set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
533417
Sted- og lokalitetsnummer
060205-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/2 1894, gdr. Hans Olaus Larsen. Diplom Afmærkn.: MS 1918, overlærer Tryde. Stor høj, ca. 6,7 x ca. 23 m. Lille afgravning ved østre højfod. Midt på højen en flagstang og om dens side en gang- sti.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor smuk Gravhøi tæt bevoxet med Krat og Træer. Den benyttes til Flaghøi.- Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor Høj. F.M.1894. H.O.Larsen. Som Dekl.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj synlig fra stor afstand i V. 4,8 x 23 x 21 m Foden beskæres i V lidt af markvej, i N og især Ø har gammel nærpløjning omformet højsiderne til stejle, ca. 2-3 m høje skrænter, som dog nu forlængst er tilgroet. Flagstang på toppen fjernet. På SV-højfod lidt nylig henlagte marksten. Da der ikke ellers ses marksten på højen, formodes det at disse vil blive fjernet af ejeren. NB: Botaniske interesser på højen. Bl.a. sås gøgeurt (vistnok tyndakset) i opvækst. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links