Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380636
Sted- og lokalitetsnummer
210104-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 m høj, 29 m i diameter. Tæt V for toppen en betydelig, kedelformet forsænkning, ca. 4 m vid og 0,9 m dyb. Iøvrigt mange huller i såvel top som sider. Alt nu tilgroet. S-foden berøres af Ø-V-gående grøft. Bevokset med græs og gran i plantage.

Undersøgelseshistorie

1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 m høj, 29 m i diameter. Tæt V for toppen en betydelig, kedelformet forsænkning, ca. 4 m vid og 0,9 m dyb. Iøvrigt mange huller i såvel top som sider. Alt nu tilgroet. Sydfoden berøres af en Ø-V-gående grøft. Bevokset med græs og gran i plantage.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev ikke fundet p.g.a. den tætte skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links