Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322621
Sted- og lokalitetsnummer
020603-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 4 x 25 m. Velbevaret. I overfladen enkelte større sten. Bevokset med store ege og bøge.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid75' S for Foregaaende [sb.36] ligger en anselig, velbevaret Gravhøi, ligeledes bevoxet med Træer. I Omkredsen ses enkelte større Sten. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 4 x 25 m. Velbevaret. I Overfl. enkelte større Sten. Bev. med store Ege og Bøge.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 4x25x25 m., jævnt rundet og hvælvet. Enkelte træer stormfældet, rester deraf på højen. Der ligger også nogle større som mindre marksten ved højfod. Mod Ø anes 2 sten i højfod. Placering og seværdighed som 3226.20. ** Seværdighedsforklaring ** Stor velbevaret høj, højt placeret i landskabet med vidt udsyn, nær andre høje. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links