SØ-siden, set fra SØ
.
Vestsiden, set fra V
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
171429
Sted- og lokalitetsnummer
140410-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 19/4 1882. Købt Afmærkn.: MS "Loddenhøj", 6 x 30 m; mindre hul i top og sider; nordsidens fod afpløjet; i sydsiden lille hul ved foden. Græs, i ager. NM I: (Ejeren lovet at reparere.)

Undersøgelseshistorie

1882
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmuk høj kaldet "loddenhøj" *) Spredt fodkranssten ses: i SØ 1, i S1, i SV 1, i V 2, i NV 1, i N 2. Lille hul i top. Spredte kreaturskader under tilgroning. De to største er hhv. i S-siden, hvor der er slidt så hårdt, at M.S. er væltet, og i N, hvor dyrenes passage langs et levende hegn har slidt et betydeligt langsgående brud hen over N-siden. *) NB: på såvel mb som 4 cm kort er det ikke denne høj men 1714:31, der benævnes "Loddenhøj". Kun på blåt kort kaldes nærværende høj med dette navn. Vedr. kreaturskader på denne samt øvrige høje til og med nr. 1714:35: Ejeren lovede at begrænse græsning på højene. Han fastholdt, at skaderne (herunder de væltede M.S.) var begyndt, før han for 3½ år siden overtog gården. Jeg horeholdt ham, at skaderne skal have lov at gro til og at de ikke må rives op igen. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår i seværdig højgruppe. Bevoksning: 1990: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnselig, græsklædt høj i privat baghave/græsningsareal.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig, græsklædt høj i privat baghave/græsningsareal.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links