Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431049
Sted- og lokalitetsnummer
220105-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Prydhøj, "Louise Sophiehøj". 1 x 6 m. Noget forgravet i Ø-siden af omlagt spadseresti. Langs V- og SV-siden indgår skovdiget i højen. Et par gamle ege på og ved højen. En del hassel- og askeopvækst.

Undersøgelseshistorie

1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotMindre høj omdannet til lysthøj beliggende i sydvestlige hjørne af skoven.
1990
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
1990
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2001
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPrydhøj.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterPrydhøj, "Louise Sophiehøj". 1 x 6 m. Noget forgravet i Ø-siden af omlagt spadseresti. Langs V- og SV-siden indgår skovdiget i højen. Et par gamle ege på og ved højen. En del hassel- og askeopvækst.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links