Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34045
Sted- og lokalitetsnummer
190510-143
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,25 x 16 m. Fod bortskåret i NV. I N-side en dyb indskæring; fyld i N NØ fjernet. Fod og stor del af siden bortgravet i NØ, Ø og S. Indgravning i SV-siden. Kernen vist urørt. Lyng- og græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt rund Høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,45 m h., Diam. ca. 19,50 m. Foden bortskaaret i N. og S. Det meste af Fylden i den østlige Halvdel er bortført, og meget er fjernet af Sydsiden. Kernen i Højen er vistnok berørt. Ø. for Højen ligger mange haand- og hovedstore Sten, som maaske kan være kommet fra den. Lyng- og græsgroet i Ager.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,25 x 16 m. Fod bortskaaret i NV. I N-Side en dyb Indskæring. Fyld i N-NØ fjernet. Fod og stor Del af Siden bortgravet i NØ, Ø og S. Indgravning i SV-Siden. Kernen vist urørt. Lyng- og græsgroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links