Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34047
Sted- og lokalitetsnummer
190510-197
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, V-siden omdannet til frostfri kartoffelkælder ved delvis påfyldning af jord over en støbt kælder, der er bygget 1 m ind i den gamle afgravning i V. Fladt hul i Ø-siden, N-fod afskåret, Ø-fod afskåret, S-side afskåret. Hul i toppen. Centralgrav sand- synligvis urørt. Mål: 14 m i N-S. 9 m fra kartoffelkælderens øst- kant til Ø-fod. Højde: 2 m. Kartoffelkælderen bygget i 1942. Lyng- og græsgroet i have.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 12 ½ Meter i Tværmaal, 1 M høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,30 m h., Diam. 17,50 m. stærkt afgravet over det hele, navnlig i V., hvor det meste af Sidens Fyld er bortført. I Toppen en flad Gravning, 0,45 m d., ca. 2,50 m i Diam., som i N. og S. fortsætter sig i flade Afgravninger ned ad Siderne. Kernen er antagelig urørt, græsgroet i Ager.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, V-Siden omdannet til frostfri Kartoffelkælder ved delvis Paafyldning af Jord over en støbt Kælder, der er bygget 1 m ind i den gamle Afgravning i V. Fladt Hul i Ø-Siden, N-Fod afskaaret, Ø-Fod afskaaret, S-Side afskaaret. Hul i Toppen. Centralgrav sands. urørt. Lyng- og græsgroet i Have. Maal: 14 m i N-S. 9 m fra Kartoffelkælderens Østkant til Ø-Fod- Højde: 2 m. Kartoffelkælderen bygget sidste Aar. Maal: 14 m i N-S.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links