Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171490
Sted- og lokalitetsnummer
140706-185
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Lushøj", 1,8 x 21 m. I top stor hulning, tilgroet, efter gravning, der muligvis har gået til bunds. Ligeledes tilgroet afgravning i sydsiden. Lyng- groet.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,8 x 21 m. I top stor hulning, tilgroet, efter gravning, der muligvis har gået til bunds. Ligeledes tilgroet afgravning af sydsiden. Lynggroet.Høj. [[Fredet]] Bevoksning: 1990: Græs og Lyng
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Lushøj". Gammel nedgravning i toppen. Fra S løber en rampelignende forhøjning ind på højsiden, det r uvist om det drejer sig om en sandflugtsdannelse eller om en menneskeskabt konstruktion. Det er antagelig hulningen i vinklen mellem denne "rampe" og højsiden, der har givet anledning til fredningstextens oplysning om en "afgravning i S-siden". Bevoksning: 1990: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Lushøj", græsklædt høj i plantage. Endvidere bevokset af ene og eg og lærk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links