Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2903101
Sted- og lokalitetsnummer
180604-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 m høj, 15 x 22 m. Aflang i N-S retning. I den nordlige del er 2 større huller; det største ca. 1 m dybt med en diameter på 5 m. Højoverfladen er ujævn med mange lave sænkninger. Et dige går hen over højfod i S, og den nordlige højfod tangeres af en hulvej, der er den sydligste af flere parallelle hulveje.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, aflang i N-S retning. I den nordlige del er et ca. 1 m dybt hul med ca. 5 m i diam. og nord herfor et andet med ca. 3 m i diam. Overfladen er i det heletaget meget ujævn med mange lave sænkninger. Et vejdige går henover højfoden i syd og den nordlige højfod tangeres af et gammelt vejspor (hulvej), der går i Ø-V retning. Dette vejspor er det sydligste af flere andre parallele hulveje. I græsmark. Bevoksning: 1990: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links