sf N
.
sf Ø
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25025
Sted- og lokalitetsnummer
180409-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Rindum Sønderby. Stor høj, det ydre ret velbevaret. Top bortgravet og hele højens indre fjernet til bund og udbygget til udhus. Græs i have. C-højen tinglyst 1991 med teksten: ********************************* Høj, 21 x 22 x 2 m høj. Ujævn overflade.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Større høj beliggende i privat have, bevokset med græs og krat. På toppen er placeret et legehus under hvilken der er gravet hul i højen omtrent til bund, ifølge ejeren er dette sket for mindst 40 år siden. . Det bør påtales, at legehuset skal fjernes. 24/11-80: Legehuset bliver fjernet snarest muligt ifølge ejeren. 20.10.89. Legehuset fjernet. Hullet synes at være retableret. Ujævn overflade, bl.a. p.g.a. rævegrave. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links