Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra SV
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
161453
Sted- og lokalitetsnummer
140410-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/10 1891. Gårdejer Peder Andersen Afmærkn.: MS. 1916, oberstløjtnant Lund.. Høj, 3,50 x 20 m; lille lavning i top, overfladen lidt ujævn på syd- og østsiden. Græs og lyng.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, på 4 cm kortet benævnt "Boelshøj". I højsider og -rand flere gamle, nu græsgroede kreaturskader, der bl.a. i højfoden har blotlagt dele af en tilsyneladende intakt fodkrans og/eller en lægning af op til mandsløftstore sten, samt i den sydlige højside forårsaget at M.S. er væltet. Toppartiet ret fladt. Ligger i græsgang, der tilsyneladende er opgivet, eller i hvertfald ikke har været afgræsset i mere end 1 år. N for højen et område med usædvanlig tydelige og velbevarede højryggede agre, ligeledes i gl. græsgang. Muligheden for offentlig adgang bør undersøges. Plejebehov indskrænker sig til moderat langtidspleje. ** Seværdighedsforklaring ** Usædvanlig smukt beliggende med udsigt over hede/overdrev, Mariager Fjord og i øvrigt et smukt landskab. Bevoksning: 1990: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links