Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
161455
Sted- og lokalitetsnummer
140410-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/10 1891. Hmd. Kristen Sørensen Afmærkn.: MS. 1916, oberstløjtnant Lund Høj, 5 x 25 m; velbevaret; lyng og enkelte fyr og grantræer.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor rundhøj, med moderat, gammel afpløjning i Ø- og SV-fod, hvorved der begge steder er blotlagt enkelte (tildels meterlange) sten i en fodkrans. Iøvrigt udskadt. Ligger i gammel, stormfælget blandskovsparcel, i N og V grænsende op til et meget smukt overdrev med græs, lyng og spredte ener. En frilægning af højen mod disse to retninger ville være ønskelig og gøre den synlig herfra. På højen tæt krat af eg, røn og fyr, med flere rodvæltere, der dog ikke har beskadiget højen nævneværdigt, men som skæmmer den visuelt. ** Seværdighedsforklaring ** Vil efter pleje og frilægning udgøre en seværdighed, ikke mindst på grund af det omgivende, meget smukke overdrev. Bevoksning: 1990: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links