Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
360510
Sted- og lokalitetsnummer
190403-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Møgelhøj", 3,15 (fra NØ) x 20 (NØ-SV) - 13 m (NV-SØ). NV-siden ret stejlt afgravet, så der er dannet en kam hen over højen i NØ-SV. SØ-siden lettere afgravet med flad sænkning, diam. 3 m, lige neden for top. Fod i SØ, uden for skeldiget, afpløjet. Græsklædt, i ager. - (Højen lettere beska- diget af kreaturer; ejeren lovede at hegne om højen ved løsdrift på marken).

Undersøgelseshistorie

1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Den vestre Halvdel bortgravet. Resten 18 m. i Tværm (oprindeligt, i N-S), 3 m.h. I Top Spor af gammel Gravning. I Østsiden større fladt Brud. Over Østfoden et Hegn. Fylden stenet Sand. Græsgroet i Ager.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Møgelhøj", 3,15 (fra nø) x 20 (nø-sv) - 13 m (nv-sø). Nv-siden ret stejlt afgravet, så der er dannet en kam hen over højen i nø-sv. Sø-siden lettere afgravet med flad sænkning, diam. 3 m. lige neden for top. Fod i sø, uden for skeldiget, afpløjet. Græsklædt, i ager. Højen lettere beskadiget af kreaturer, ejeren lovede at hegne om højen ved løsdrift på marken.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links