Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130959
Sted- og lokalitetsnummer
120709-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Møgelhøj", 5,15 (målt fra nordvest på gammel markover- flade) x 21 m. Topsænkning 5 m bred og 0,85 m dyb med udmunding midt på højsiden mod nord-nordøst. Et par små- huller i topsænkningen. Gammel overflade afgravning af vestsiden omtrent til top. Nær højfoden i nordvest en 1,10 x 0,8 x 0,5 m stor kvart- sitsten. Omkring højfoden mod vest, nord og øst store sænkninger i markoverfladen. I syd og sydøst skæres høj- foden af granplantet hegn, en del af foden sydøst for hegnet. Græsgroet og med enkelte nåle- og løvtræer på be- plantet bakketop.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2004
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumMøgelhøj Anselig, afgravet høj i mindre skovbevoksning. Helt kratovergroet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links