Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201825
Sted- og lokalitetsnummer
140112-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/8 1916, gdr. Jens Fogh. Diplom Afmærkn.: MS 1921, Neergaard. "Møgelhøj", 28-30 x 5 m. Gammel gravning i top. Græs og tæt buskads i plantage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen urørte Deel af denne Høj er smuk lyngklædt, men dens Fod er pløjet for nær paa alle Sider. Den har i ældre Tider været brudt ved a [på tegning]. Sporet af denne Undersøgelse er 8 Alen bred foroven og 3 Al bred forneden. En yngre Gravning findes ved b [på tegning], den er 7 Alen foroven og 3 Al forneden, men er ikke dyb nok til at have nogen Betydning. Hvorimod Undersøgelsen ved a [på tegning] kan betragtes som fuldstændig. Dens Fyld er blandet men uden Steen. Den sees vidt om og man har fra den en herlig Udsigt. [[Fredet]] Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer.
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAnselig rundhøj. Gl. gravning i top med dyregange 1x3x4 m. SV-siden har stor gl. indgravning m. dyregange 1x8x3 m. Mål: 4x28x24 m. ** Seværdighedsforklaring ** Særl. land. virk. hvis den blev frilagt. Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten på toppen. Helt ødelagt af rævegrave. Bevokset med en del løvtræer. Beliggende i skovstykke.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links