set fra Ø
.
set fra S
.
set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27045
Sted- og lokalitetsnummer
180110-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, græsklædt i ager, 3,5 x 17 m. Af den ene sider er 3 m afgravet.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 4,0 x 22,0 x 22,0 m. I V-siden "indbygget" et "kartoffelhus", der nu er ude af brug. Fyld er fyldt på husets SV-side, så det virker som en forlængelse af højen. Højsiden mod S afgravet stejlt. Alt gamle skader. Op over foden mod S og til foden i V ligger bunker af halm og plast fra roekuler (mod S) og sten, rodstød og skrammel (mod V), som slører højens form skal fjernes. Bør vi ikke foranledige, at kartoffelhuset fjernes og V-siden retableres? Som højen ser ud nu ligner den en ruin, men det meste af den er sandsynligvis intakt. Kunne være flot sammen med den lidt mindre nabohøj. Det halvt sammenstyrtede kartoffelhus er en fare for mennesker (børn) og dyr, som det står nu. Bevoksning: 1985: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links