Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
18158
Sted- og lokalitetsnummer
140407-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøjen "Møllehøj", 20 m øst-vest, 23 m nord-syd, 4 m høj.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Høj kaldet "Møllehøj". I V og Ø er i ældre tid bortgravet en del af højsiden (skønsmæssigt ca 1/5 af højmassen hvert sted), ligesom der i toppen ses et gammelt, men sandsynligvis ret overfladisk, plyndringshul. Langt det meste af højen og højmassen står dog urørt tilbage. Beliggende i uplejet, kratlignende del af have. Ca 10 m S for højen er opført en moderne carport, der dog ikke påtales. Tinglyses. Bevoksning: 1990: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen har en meget langstrakt form pga. afgravningerne mod øst og vest. Hullet i toppen ses fortsat. Bevokset med græs og lidt brændenælder.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links