Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310856
Sted- og lokalitetsnummer
170907-100
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. Stærkt forgravet, men har dog bevaret en del af sin højkarakter. (Spørgsmålet om eventuel frigivelse bør ik- ke tages op før eventuelt en ansøgning herom foreligger, da nu- værende ejer nægter at respektere fredningsloven både for denne høj og for sb.10, og næppe vil være loyal overfor kravet om at meddele, hvis noget findes under sløjfningen. En regulær og fyldestgørende udgravning af den ret store høj vil være meget bekostelig).

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 25 m. Stærkt forgravet, men har dog bevaret en Del sin Højkarakter. (Spørgsmålet om eventuel Frigivelse bør ikke tages op for eventuelt en Ansøgning herom foreligger, da nuværende Ejer nægter at respektere Fredningsloven både for denne Høj og for sb. 10, og næppe vil være loyal overfor Kravet om at meddele, hvis noget findes under Sløjfningen. En reulær og fyldestgørende Udgravning af den ret store Høj vil være meget bekostelig.) (Journalnr. 507/54) fredn. indprentet.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links