Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310857
Sted- og lokalitetsnummer
170907-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mørup,matr.nr.6f : Høj i skel til matr.nr.8c af Mørup. Høj, 3,5 x 27 m. I top et tilgroet hul ca. 5 m bredt og 1,5 m dybt. Ved foden mod sydvest og vest er to tilgroede kartoffel- kuler. Omtrent midt på siden mod sydøst en flad tilgroet afgrav- ning. Nær top mod nordøst lille tilgroet hulning. Bevokset med lyng og et hyldebærtræ.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 70' i Tværmaal, 9' høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,5 x 27 m. I Top et tilgroet Hul ca. 5 m bredt og 1,5 m dybt. Ved Foden mod Sydvest og Vest er to tilgroede Kartoffelkuler. Omtrent mindt på Siden mod sydøst en flad, tilgroet Hulning. Bevokset med Lyng og et Hyldebærtræ. (Sse Journalen. 507/54). Fredning indprentet.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links