Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37086
Sted- og lokalitetsnummer
200205-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Magstrup, art.51, bd.II, bl.49 Høj, 2,25 x 11 m. Siderne stærkt afgravede og aftrampede, delvis nøgne. Toppen danner en mod S skrånende flade. Græs og 3 gran- træer i ager. (Ejeren lovede at hegne).

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,75 x 13 m. Siderne stærkt afgravede og skæmmede af uregelmæssige Brud. Toppen afgravet, i Midten et gammelt, næsten eftergroet Brud. Højen er beplantet med Gran.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2,25 x 11 m. Siderne stærkt afgravede og aftrampede, delvis nøgne. Toppen danner en mod syd skrånende flade. Græs og 3 grantræer i ager. (Ejeren lovet at hegne).
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links