Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350651
Sted- og lokalitetsnummer
200103-102
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Mejlby, art. 10, kortbl.2, parcel 53/41. Høj, 1 x 8 m, af nærmest trekantet grundplan. Ret uregelmæssig overflade. Græsgroet i ager ved vej.

Undersøgelseshistorie

1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, som er ved at forsvinde.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 8 m, af nærmest trekantet grundplan. Ret uregelmæssig overflade. Græsgroet i ager ved vej.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1995
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af beskadiget gravhøj i skel, hvor den vestligste trediedel var blevet fjernet, antageligt med gravemaskine. Under besigtigelsen fandtes et skår stammende antageligt fra en urne, daterende sig til ældre romersk jernalder. Denne stak ud fra højfylden. Desuden fandtes brændte ben og tørmursfliser på markoverfladen. Mod nord var en stor randsten frilagt og delvist løsnet. En del af den bortgravede højfyld var placeret ovenpå højen. Gravhøjen er efterfølgende blevet reetableret.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links