Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
29098
Sted- og lokalitetsnummer
170818-124
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højen overpløjet ************* Kanten af middelstor høj; hele midten bortgravet. Græsklædt i ager. (Næsten helt sløjfet under krigen). Opring. 14/11 - 80 fra Vejle Amtskommunes fredningsafdeling: Højen sløjfet i 1954.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.3 M. høj, 18 M. i Tværmaal i . N.-S., 14 M. I Ø.-V. Toppen stærkt affladet, her Haveanlæg. Om Foden en bred Kreds af sammendyngede Marksten.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKanten af middelstor høj, hele midten bortgravet. Græsklædt i ager. (Næsten helt sløjfet under Krigen).

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links