Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250624
Sted- og lokalitetsnummer
180310-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-høj 1994: ********************* Høj, 1 x 20 m. Hullet og omgravet.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. Stærkt omrodet og hullet. Alt tilgroet, dog friske mindre afgravninger fra dyr i sydsiden. Bevokset med græs, lyng og fyrkrat. I kouperet hede/eng stykke mellem ager og strandeng ved å. Hedestykket er indhegnet til hestefold. JBA: Afmeld ikke. Har en hvis landskabelig virkning fra vejen. Ligger smukt. Er måske en enkeltgravshøj, (er der ikke så mange af). Ikke til at sige om der er noget af arkæologisk værdi, udover beliggenhed tilbage. ** Seværdighedsforklaring ** Kan ses fra vejen. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links