Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250625
Sted- og lokalitetsnummer
180310-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 19 m. Den sydlige halvdel forsvundet i grusgrav, der ikke mere er i brug. Den bevarede nordre del har et mindre, tilgroet hul nær top. Lyng- groet i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKMN 1981: MV-blok på top. Høj, 1,7 x 11,0 x 9,0 m., som helt har mistet sin oprindelige form, da man har gravet grus helt ind i og under højfoden i S-siden. I toppen et mindre, tilgroet hul. Skaderne af ældre dato, nu er alt tilgroet i græs. På højen vokser enkelte selvsåede træer. 08-11: NØ, NV, SV, SØ. *** Nyberejsningstekst *** JBA 1991: Høj. Den sydlige halvdel afgravet. Højfod står tilbage i en halvcirkel. Mindre hul i nordlig top. Alt tilgroet. Bevokset med lyng, græs og løvkrat. I kant af en gammel grusgrav. I ager. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Løvkrat
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links