Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
10048
Sted- og lokalitetsnummer
110207-29
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Nørtorp Sædegaards parceller Høj, ca. 1,5 x 20 m. I toppen en kløft Ø-V og i østsiden heraf en flad fordybning. Græsklædt i løs græsgang.

Undersøgelseshistorie

1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræsklædt høj, som beskrevet i fredningstekst. Ca. 20 m NØ for højen ligger de søndersprængte ruiner af en betonbygning, utvivlsomt opført af besættelsesmagten. I disse ruiner er henlagt et par mindre bunker affald, væsentligst halm, jord og marksten. Disse virker dog ikke mere skæmmende end ruinhoben som helhed og påtales derfor ikke. Området omkring højen er meget svært forgravet, enten som følge af råstofindvinding eller efter graverier udført af tyskerne under besættelsen. Bevoksning: 1991: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet har høj formidlingsværdi, da der er tale om et velbevaret,senmiddelalderligt voldsted med en historie, der fortsætter op i nyere tid. Voldstedet ligger i nordligste del af Nationalpark Thy. NB Dette tilsyn vedrører F10049, Nørtorp Voldsted!
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links