Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281125
Sted- og lokalitetsnummer
160305-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 11 m. I SØ stor, dyb indgravning med stejlside. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. SØ. Højside er stejlt afgravet fra tidligere og nu afslidt, så der er kommet sten til syne i højen (skader fra dyr?) Et fårehegn på lave træpæle er sat tværs over højen i NØ-SV retning og krydser med et lign. hegn i Ø-V retning. På højfoden mod SV er opsat et lille læskur af blikplader. Bevokset med opvækst af løvtræer, løvkrat og hvide anemoner i kant af granskov. Bevoksning: 1997: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen har en lidt trekantet form pga. den stejle side mod SØ. Bevokset med løvtræer og små selvsåede nåletræer på SØ-siden. Beliggende i have op til skov. Synlig fra offentlig vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med birk, bøg mm. mod nord og graner mod syd. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links