Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281138
Sted- og lokalitetsnummer
160305-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 2,5 m høj, 9 x 16 m i tværmål. Nordlige halvdel bortgravet; resten har stejle sider. Med træer i plantage.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2811:38, Status: C
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som fritekst. Tilføjelse: I øvrigt ujævne sider med flere dyrehuller. I beplantning i ager. Bevokset med græs og unge birketræer og tilplantet med graner, nu ca. 5-8 år gamle. På top og i nord- og sydsiden og fortsat i den nordlige halvdel af beplantningen i ageren. På top er tilføjet et nu gammelt hulebyggeri af træ. Bevoksning: 1997: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumTæt med træer på højen. Løvtræer på toppen, grantræer på siderne. Intet græsdække.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med løvtræer bl.a. birk på toppen. På siderne graner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links