5086, oversigt set fra S
.
5085, oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260984
Sted- og lokalitetsnummer
160605-336
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,40 x 14 m. Top ujævn efter gammel gravning. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Afgravet, forsænket top med et lille hul i midten, ned til 0,5 m dybt. Tilgroet. Højsiden mod NV er afgravet i brink mod ageren, tilgroet. På NV- højside ligger en halv snes marksten, de fleste mosgroede. Bevokset med græs, mos og gamle graner i kant af granskov. Pløjet indtil fod i NV højside, hvorved foden er skadet af plovskær, knap tilgroet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet er [TYPE] der ligger i [BELIGGENHED]. [BESKRIVELSE]. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links