Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
340525
Sted- og lokalitetsnummer
190203-124
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj er overpløjet. Afmeldt som fredet fortidsminde *********************************************** Højrest, ca. 2,5 x 14 m i NØ-SV, ca. 10 m i NV-SØ. Højens grund- rids nærmest rektangulært, idet foden overalt er pløjet bort. I N afgrænses højen af et 1,5 m højt, lodret, VNV-ØSØ-gående, åbent brud. I foden mod SV tilgroet afgravning. Hele højens centrale parti er en dyb sænkning, formentlig efter tilbundsgående udgrav- ning. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.75 M. høj, 18 M. i Tværmaal. Paa Siden mod NV. er Overfladen afgravet og i Foden er her en dyb Kulegravning. I Fod mod SV. en langstrakt, dyb Gravning. I Siden mod S. en lille, firkantet, tilgroet Gravning. Lyng- og Græsgroet, i Ager.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 2,5 x 14 m i nordøst-sydvest, 10 m i nordvest-sydøst. Højens grundrids nærmest rektangulært, idet foden overalt er pløjet bort. I nord afgrænses højen af et 1,5 m højt, lodret vestnordvest-østsydøstgående, åbent brud. I foden mod sydvest tilgroet afgravning. Hele højens centrale parti er en dyb sænkning formentlig efter tilbundsgående udgravning. Græsgroet i ager.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøjen er synlig i 1954, og området er opdyrket i 1972. Fjernet ved agerbrug.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links