Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35053
Sted- og lokalitetsnummer
190203-127
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,25 x 27 m. Toppen affladet. Siderne aftrappet af omløbende furer efter beplantning. Bevokset med græs og enkelte buske på nordlige halvdels sider, i ager.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3.25 M. høj, 27 M. i Tværmaal. Top lidt affladet. Højen er beplantet, hvorved der er dannet trappeformet Afsatser i Siden. Lyng- og græsgroet, i Ager.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,25 x 27 m. Toppen affladet. Siderne aftrappet af omløbende furer efter beplantning. Bevokset med græs og enkelte buske på nordlige halvdels sider i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links