Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35055
Sted- og lokalitetsnummer
190203-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 24 m. Højfoden er afgravet på alle sider og står med 1-2,5 m høje, åbne og stejle brud. N, SØ og S for nuværende top er tilgro- ede huller, ca. 3-4 m i diam. og 1-1,5 m dybe. Sidstnævnte åbner sig mod afgravning i sydsiden. Kulegravning i V og Ø. Græs og lyng i ager. (Bør restaureres).

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 M. høj, 30 M. i Tværmaal. Mod SV. op ad Siden en dyb, rendeformet Gravning. Mod N.V. og N. dybe kulegravninger. Mod N.Ø. er Siden bortskaaret ved en udstrakt Afgravning. Mod SØ. Er Siden bedst bevaret. Ved Fod mod Ø. en Vej. - Intet Fund.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 24 m. Højfoden er afgravet på alle sider og står med 1-2,5 m høje, åbne og stejle brud. Nord sydøst og syd for nuværende top er tilgroede huller, ca. 3-4 m i diam. og 1-1,5 m dybe. Sidstnævnte åbner sig mod afgravning i sydsiden. Kulegravning i vest og øst. Græs og lyng i ager. (Bør restaureres) Journ 448/55 om beskadigelse.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links